Whole30!

w30

Whole30 är en kostutmaning där man intar en striktare form av paleolitisk kost under 30 dagar.
Idén kommer från författarna till boken ”It starts with food”,  Dallas och Melissa Hartwig.

itstartswithfood
Det är inte en diet och det är inte heller meningen att man ska äta så varje dag, hela året.
Whole30 handlar om kostens betydelse för hälsan och går ut på att ”nolla” eller ”reset:a” kroppen från slaggprodukter och inflammatoriska ämnen, samt agera som ett läroverktyg för att skapa medvetenhet kring hur det du äter påverkar din hälsa, hur du ser ut, lever och presterar.
Allt vi äter påverkar olika hormonella processer i kroppen så de livsmedelsval vi gör borde vara sådana som främjar dessa processer.

images19

Jag väljer att göra en Whole30 (fast under 35 dagar) för att se hur jag mår och skapa en förändring i hur jag upplever och använder mat. För mig är det inte bara bränsle utan jag är mycket av en känsloätare. Under jobbiga perioder i mitt liv äter jag mycket av sådan mat som är destruktiv och skadlig men som genom sin sammansättning av socker och fett tillfälligt får mig att må bättre då de aktiverar belöningssystemen i hjärnan.
Under bra perioder äter jag samma slags mat för att fira, ”belöna mig själv” som det heter, fast det egentligen inte får mig att må bra.

hämta10

Eftersom jag älskar att äta och verkligen njuter av det så äter jag dessutom ofta mycket mer än jag egentligen behöver. Jag har ett stillasittande arbete och för tillfället tränar jag ingenting heller så min enda motion är två enkilometers promenader till bussen varje vardag samt vardagsmotion med vår tvååring. Målet är givetvis att även komma igång med träningen men jag är av åsikten att kosten har den mest avgörande betydelsen för ens hälsa och om man ska börja med en sak så är det med maten.

images17

Så hur gör man då? Hur genomför man en Whole30?

1. ÄT RIKTIG MAT. Ja så enkelt är det. Ät kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt och fetter från oljor, nötter och grönsaker. Laga maten från grunden.

2. Undvik följande i 30 dagar;
Socker; Alltså inget vitt/brunt socker, sötningsmedel, honung, agave sirap, vanlig sirap, kokossocker. Inte ens xylitol, sorbitol, stevia eller andra substitut för socker.

Alkohol: varken som dryck eller i matlagning.

w301

Tobak:  Inget snus, ingen cigg

Legymer: Alla former av bönor (utom de långa gröna), jordnötter, soja, miso, tempeh, edamame etc.

Spannmål: Korn, vete, havre, råg, majs, quinoa, bulgur, hirs, bovete, ris, kli osv. Inget gluten.

Mjölkprodukter: varken ost, smör, mjölk, yoghurt, fil, creme fraiche, grädde osv. Ghee, dvs klarat smör, är ok eftersom man separerat ut mjölkproteinet. Detta gäller inte bara produkter från kor utan även getter och får.

Mjöl: Paleogodkänt mjöl (kokosmjöl, mandelmjöl etc) är ok i små mängder men inte till att baka med. Du kan t ex använda det som utfyllnad i köttfärslimpa eller till panering.

Att efterlikna desserter eller skräpmat: Inte ens med ”godkända” ingredienser. Detta för att dessa maträtter bidrar till ett ätbeteende som inte är godkänt under dessa 30 dagar. Nu ska vi lära oss äta mat för att ge kroppen rätt bränsle, inte för att belöna oss.

Carragenan, MSG, sulfater: Läs innehållsförteckningen noga. Man blir förvånad över hur många produkter som innehåller dessa ämnen, t ex kryddor.

Att väga dig eller mäta dig: Att genomföra en Whole30 handlar om mer än viktnedgång och genom att mäta och väga sig lägger man fokus på fel sak. Du kan väga dig före och efter du har genomfört programmet om du är intresserad.

Viktigast av allt: INGET FUSK! Inte ens en droppe mjölk i kaffet. Har du ändå fuskat men vill genomföra en Whole30 får du snällt börja om på dag 1.

EDIT: Författarna till boken har i augusti 2014 reviderat reglerna angående potatis! Nu är det ok att äta ALLA former av potatis. Däremot bör du som är överviktig tänka på att potatisen är packad med energi så den bör du äta med måtta, kanske helst i samband med träning.

För utförligare beskrivning om vad man får och inte får äta, se http://whole30.com/whole30-program-rules/

http://whole30.com/2013/06/the-official-can-i-have-guide-to-the-whole30/

hämta3

Tycker du att det verkar krångligt? Jobbigt? Oroar du dig för att klara av det? Häng på oss då!

Jag kommer som jag skrivit tidigare att publicera vad vi ska äta som inspiration. Jag kommer länka till recept eller skriva egna som du kan använda dig av. Om du är lat behöver du inte tänka speciellt mycket själv. Annars kan du se detta som ett tillfälle att verkligen sätta dina matlagningskunskaper på prov. Se det som ett roligt experiment. För mig är den största utmaningen utan tvekan frukosten då jag måste ha den med mig till jobbet, inte hinner laga den på morgonen då jag börjar kl 06 och måste smyga så inte dottern vaknar samt inte har tillgång till spis på jobbet. Kaffe utan mjölk är lite besvärligt också men man vänjer sig antagligen.
Det ska dock bli intressant att se vad jag hittar för lösning på frukostdilemmat!
Du har inget att förlora. I värsta fall har du lagt 30 dagar på att laga hälsosam mat från grunden, ingen direkt förlust där om man bortser från att det tar lite längre tid. I bästa fall kommer du att ha gått ner i vikt, förbättrat din hälsa, blivit piggare, fått mer sexlust och blivit lite snyggare, och vem tackar nej till det?

hämta4

 

Vi kommer att påbörja vår Whole30 (Whole 35) måndagen den 5 januari. Håll utkik efter den första veckomatsedeln som kommer att publiceras kring nyår!

/Gabriella