Nytt år, ny start!

images2

Ja, jag vet. Jag kan vara den sämsta ”bloggaren” någonsin, i alla fall den minst frekventa…. Men! Snart är det ett nytt år och med det smyger sig alltid lusten att bli en bättre människa över mig och jag känner inspiration och kreativitet för första gången sedan i somras.

Jag brukar inte direkt avge några nyårslöften men jag försöker alltid agera på min nyfunna lust (go with the flow så att säga) och passar då på att hitta på projekt och utmaningar för att utveckla mig själv eller för att se vad konsekvenserna blir om jag gör si eller så. Minst ett av mina självutvecklande projekt handlar alltid om hälsa, så även 2015, och det är det jag kommer att fokusera på med mina inlägg framöver.

images9

Nyår passar så bra genom symboliken. Man stänger dörren till det gamla, har ett datum för sin nystart och man har chansen att börja om och göra rätt. Jag älskar do-overs!

images11

De som känner mig vet att mat är en stor del av mitt liv. Jag tänker ofta på mat, älskar att laga den, äta den, prata om den, titta på den, ja, man kan säga att jag är något ätstörd.

images5
Jag är också en hopplös julnörd och från första advent och fram till nyårsdagen frossar jag hämningslöst i allt som hör julen till. Det blir mycket mat, bakverk (som jag annars ALDRIG äter), julgodis, glögg etc. Jag har inga restriktioner utan äter allt jag kommer över om jag känner för det och mycket av det också.

images6

images7Det POSITIVA med det (ja, förutom alla munorgasmer, mitt goda humör och det trevliga i att frossa utan dåligt samvete) är att på nyårsdagen är jag så FRUKTANSVÄRT trött på ALLT som är onyttigt, packat med kolhydrater och/eller sött att jag LÄNGTAR efter att leva hälsosamt. Därmed är det också enkelt att göra det.

images8

Många känner att de behöver gå ner i vikt. De känner sig trötta, orkeslösa, har krämpor här och där, smådeppiga och missnöjda med sig själva. Man vet att man borde börja träna men vem fan orkar det med heltidsjobb, småbarn, tusen måsten och en juldiet som visserligen förbättrat ens förmåga att hålla sig varm men också samtidigt skapat extra oönskade volanger på magen..?
Alla vet också att de borde ”äta nyttigt” men det är inte heller det lättaste med tanke på att definitionen om vad som är nyttigt verkar skifta från dag till dag och myndighet till myndighet.
Uppförsbacken känns enorm och man känner att ”inget kommer funka på mig, jag kommer aldrig gå ner i vikt” och så ger man upp innan man har försökt. Man ger då gärna också upp tillsammans med mer av det man borde undvika för att det får dig att må bättre just för stunden, även om du vet att du så fort du ätit upp bara kommer må ännu sämre och känna ännu mer skuld.
Vad ska man göra?
Hur ska man orka?

Det är nu vi kommer in på mitt första projekt inför 2015!

Vi ska hemma hos oss påbörja en Whole30!
”Vad fan är det?” undrar du nu.
Jo jag ska berätta!

Ett helt inlägg kommer att beskriva detta närmare. Kortfattat kan jag säga att det i princip går ut på att under 30 dagar (fast vi kommer köra 35 eftersom det då blir fem hela veckor) äta en strikt paleokost med ”ren” mat, ingen alkohol, inga mjölkprodukter mm. Det kommer att fungera som en slags detox, rensa ut slaggprodukter och ändra vårt tankesätt kring mat och ätande. Dessutom vågar jag påstå att vi kommer gå ner i vikt, bli piggare och få en massa andra hälsofördelar.

hämta2

Jag kommer publicera veckomenyer varje vecka så ni kan se hur vi äter och recept så ni kan laga det ni tycker ser smarrigt ut. Detta kommer även ge er som vill ansluta till vår utmaning chansen att göra det, utan att behöva fundera själva på vad ni kan äta och vad ni ska köpa.
Det hade varit fantastiskt kul om det finns fler där ute i etern som vill gå igenom denna utmaning med oss, fungera som bollplank, dela erfarenheter och recept, ge stöd när det blir tufft eller när man vill falla för frestelser. Fusk är nämligen förbjudet. Om man trillar dit och vill fullfölja en whole30 måste man BÖRJA OM!
Om man vill veta mer kan man läsa boken ”It starts with food” skriven av Dallas och Melissa Hartwig (jag har inte gjort det) som ”uppfann” whole30. Annars går det bra att googla!

images10

 

Med det sagt vill jag även tillägga att det känns mycket trevligt att vara tillbaka och jag känner mig riktigt peppad inför denna utmaning! Jag hoppas att just du vågar hänga på!

images55

 

images56

 

/Gabriella