Exempel på bra fetter

cocofat

Kokosfett
Kallas även kokosolja. Fettet blir flytande vid 24-25 grader och tål hög värme utan att oxideras eller brännas. Kokosfett har en temperaturhöjande och därmed en aptithämmande effekt och ytterst lite lagras i fettcellerna. Istället tillför fettet kroppen snabb energi som förbränns.
Kokosfett innehåller bl a Laurinsyra som i tarmen omvandlas till monolaurinsyra och skyddar kropen mot virus- och bakterieangrepp. Många studier visar god effekt mot influensa, herpes, hepatit c mfl.
Fettet innehåller även Kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier samt skydd mot svamp, som t ex Candida.
Kokosfett gynnar upptaget av de fettlösliga vitaminerna samt gynnar balansen mellan omega 3 och omega 6.
Observera att kokosfettet jag skriver om INTE är det där silvriga paketet som finns i vanliga mataffärer (det är nämligen härdat och processat) utan ekologiskt kokosfett av hög kvalitet! Numera finns även detta kokosfett i vanliga matbutiker, framförallt ICA brukar ha stort sortiment av kokosfett, ekologiska produkter samt typiska paleo-ingredienser. Hemma hos oss använder vi för tillfället Bio Food’s ekologiska kokosfett som kostar mellan 45-50 kr för 400g.

Om du vill veta mer; http://www.coconutresearchcenter.org/index.htm

Olivolja:
Olivolja är en vegetabilisk olja som framställs av oliver. Den första pressningen ger den bästa oljan. Den kallas ”extra jungfruolja” (extra virgin oil). Extra jungfrolja pressas fram av färska oliver (högst ett dygn från plockningen) vid max 30 grader, sk kallpressning. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där man endast använder tryck för att producera högkvalitativ olja. ”Jungfruolja” (virgin oil) är den andra pressningen.
Olivoljan oxiderar vid 80 grader och är därför inte lämplig att steka i, utan används med fördel i dressingar eller som smakförstärkare i redan tillagad mat.


Avokadoolja:

Avokadoolja är en av de mest hälsosamma oljor som finns! Den är rik på näringsämnen, vitaminer, alfa- och betakaroten samt antioxidanter, och är den olja som innehåller störst andel enkelomättade fetter. Dessa fetter, samt ämnet Betasitosterol, bidrar till att sänka det dåliga kolesterolet, som i sig minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Passar bra i smoothies eller över en sallad!