Kålpudding med timjansås

IMG_9409

Kålpudding är väldigt gott och väldigt nyttigt. Hemma har vi tidigare blandat i grädde och/eller smaksatt philadelphiaost i köttfärsen för att få den saftig, då det var länge sedan vi slutade använda ströbröd i färsrätter. Utmaningen nu var att hitta ett substitut för det så att kålpuddingen smakar mycket, blir saftig men ändå håller ihop. Resultatet blev superbra och vi njöt av varenda tugga!
Jag använder alltid fläskfärs när jag gör kålpudding, hamburgare, köttbullar och köttfärslimpa eftersom fetthalten är högre, vilket gör att resultatet blir saftigare och dessutom så tycker jag att fläskfärs smakar mer. Normalt sett brukar jag kräva rårörda lingon till kålpudding men jag orkade inte mecka med det för jag var hungrig, men för första gången i livet saknade jag inte det det minsta!

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 stor gullök
2 ägg
1 dl kokosmjölk
Spiskummin
Vitpeppar
Timjan (torkad)
Salt
Vitkål
1 köttbuljongtärning
5 dl hett vatten

Sås:
Köttsaft från kålpuddingen
4-5 dl kokosmjölk
Timjan (torkad)
Vitpeppar
Kinesisk soja
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i en stekpanna. Lägg sedan över den på en tallrik så att den svalnar.
Lägg köttfärsen i en bunke och knäck i äggen, häll i kokosmjölken, den stekta löken och kryddorna. Blanda noga med händerna och låt smeten svälla ett par minuter.
Häll över köttsmeten i en ugnssäker form och platta ut den så att den täcker hela formen.
Strimla valfri mängd vitkål och stek den gyllenbrun och/eller mjuk i lite fett i en stekpanna.
Fördela den stekta vitkålen i ett jämt lager ovanpå köttfärsen.
Lös upp köttbuljongtärningen i 5 dl hett vatten och häll sedan buljongen ovanpå kålpuddingen.
Ställ formen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, beroende på hur stor din form är. Ju större form, desto kortare tillagningstid, eftersom du plattat ut din köttbotten tunnare då.
Efter halva tillagningstiden kommer kålpuddingen att ha dragit ihop sig och vätskat av sig. Ta då ut formen och sila av vätskan i en kastrull. Ställ därefter tillbaka kålpuddingen i ugnen ett tag till.
Under tiden kan du göra såsen.
Häll i kokosmjölk i kastrullen med köttsaft och låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att såsen sjuder och krydda med timjan, vitpeppar och kinesisk soja. Jag har inte satt ut någon mängd för det är så individuellt vad man tycker om och jag använder sällan mått när jag lagar mat. Var försiktig med sojan dock. Kinesisk soja är oftast väldigt salt. I den här såsen fyller den mest funktionen som färgsättare. Jag tog ca 2 teskedar.
När såsen puttrat ett tag kan du smaka av med salt. Ju längre såsen får koka desto godare blir den. Många frågar mig om vi inte är trötta på kokosmjölk men det är nämligen så att om man låter såsen puttra på ett tag så smakar den faktiskt inte kokosmjölk överhuvudtaget. Det gör den inte i kålpuddingen heller. Däremot bidrar den med både krämighet och bra fett.

Servera kålpuddingen med såsen, kokt broccoli och en färgsprakande sallad! Mums!