Hej och välkommen till mitt ”kök”!
Gabriella heter jag och det är jag som författar inläggen om mat på den här delen av sidan.
Jag älskar allt som har med mat att göra och det är mitt största intresse. Jag har en fil.kand i Kostekonomi och älskar att baka och laga mat.
Mina föräldrar kommer från Uruguay medan jag är född i Sverige, vilket gör att jag ofta lagar mat i en salig blandning ur dessa två kulturer.
Kärleken till mat har jag fått av mina föräldrar som alltid prioriterade att laga all mat från grunden, trots heltidsjobb och fem barn, för att de insåg att maten är grunden till god hälsa och att äta gott är en av de största njutningarna i livet. Det är ju mer än bara näring! Det är glädje, samvaro och njutning för alla sinnen.
Numera är jag själv heltidsarbetande småbarnsförälder, vilket givetvis utmanar kreativiteten. Det gäller att hitta sätt att laga god, hälsosam mat som inte tar en evighet och dessutom inte kostar skjortan.
Träning och hälsa är två andra intressen jag brinner för. Jag vill dela med mig av hur vi äter hemma hos oss för att orka prestera, dels i det hektiska vardagslivet, men också under träning och tävling.
Vi har, genom att prova oss fram, upptäckt att lågkolhydratkost är det vi mår bäst på. Dock är lågkolhydratkost ett vitt begrepp och det finns många varianter. I ett par år åt vi LCHF och mådde kanon på det. Sedan blev jag gravid och ville bara äta potatis haha.
Efter att ha ätit ”vanlig” blandkost under 1,5 år – och mått dåligt på den – bestämde vi oss för att testa Paleolitisk kost. Vi ville helt enkelt jämföra med LCHF och se vad som var bättre/sämre.
I dagsläget pendlar vi mellan att vara ganska så strikta med paleokosten till att äta liberal lågkolhydratskost med vissa mejerier
(t ex turkisk yoghurt och grädde) och det funkar för oss. För att optimera sin hälsa tror jag att det är viktigt att prova sig fram, testa genom att utesluta vissa livsmedel i perioder och sedan återinföra dem, för att se hur det påverkar en. På så sätt kan man skräddarsy sin kost efter det som fungerar för en själv.
Nedan följer en kort introduktion om vad de olika kosttyperna innebär.
Vill ni veta mer, then google is your friend!
Paleo, eller stenålderskost som den också kallas, betyder ”Ursprungsmat” och går ut på att äta sådan mat som människan åt innan vi blev ett jordbrukssamhälle. Man höll inga boskap och odlade inga sädesslag.
Dagens Paleo handlar i grund och botten om att välja så naturlig mat som möjligt, fri från gluten och mejeriprodukter, inga tillsatser, inga hel- och halvfabrikat och gärna ekologiskt.
Men vad äter man då?
Kött, fisk, fågel, vilt. I princip alla grönsaker utom potatis. Frukt och bär, nötter och fröer. Kokosfett, olivolja mm. Du kommer inte att behöva gå hungrig!
Mat att undvika:
Socker, sirap, pasta, ris, potatis, bröd, bönor, linser, gryn, bulgur. Ja, allt som är tillverkat av spannmål och även hel- och halvfabrikat och tillsatser.
Ett bra tips är att läsa innehållsförteckningen på varorna när du handlar. Ju färre ingredienser desto bättre och undvik mat som har en massa e-nummer. För de som är lika nördiga som jag så finns det en gratisapp – tillsatsappen – som är en bra hjälp om man är osäker!
LCHF står för ”Low Carb High Fat” och innebär att man äter en lägre andel kolhydrater i utbyte mot en högre andel fett.
Paleokost och LCHF är lika men ändå olika. Båda är lågkolhydratskost men när man äter LCHF ligger fokus ofta mer vid att äta livsmedel som innehåller max 5 g kolhydrater per 100 g (dock förekommer striktare och även mer liberala varianter av LCHF). Detta gör att man inte äter frukt eller rotfrukter t ex utan håller sig till grönsaker som växer ovan jord. Inom LCHF äter man också mejerier (om man nu inte valt att utesluta dessa av olika skäl).
Båda kosthållningarna innehåller nästan samma råvaror och utesluter spannmål, gluten och socker.
Inom Paleo kan det dock vara ok att söta desserter och annat med
t ex honung och lönnsirap, då dessa kommer från naturen, samt att äta frukt.
Det kan verka krångligt att laga god och näringsrik mat men här vill vi visa att det snarare är tvärtom! Gemensamt för båda kosttyperna är att maten är god, lättlagad, vacker och framförallt får den dig att må fantastiskt bra! Du slipper gasig och bubblig mage, du kommer sova bättre, bli friskare, piggare och gladare! Inflammationerna i kroppen minskar och du går ner i vikt.
Vad du äter har den absolut största inverkan på hur du mår och genom att välja ren mat kommer du att märka stor skillnad.
Speciellt bra, för att inte säga nödvändig, för dig som tränar hårt/jobbar mycket/lever ett liv med mycket stress då kroppen behöver ordentlig näring för att klara dessa påfrestningar.
Under de första 1-5 veckorna på lågkolhydratkost ställer kroppen om till att bränna fett istället för socker, samt att rensa ut slaggprodukter, gifter och tillsatser och beroende på hur känslig man är kan kroppen reagera med trötthet, huvudvärk, man kan få finnar, lite yrsel (beror dock oftast på att man ätit för lite) och sämre uthållighet under träning. Detta är dock övergående efter att detoxen är färdig så håll ut! När kroppen har ställt om sig kommer du att må mycket bättre och orka mer!
Ät när du är hungrig (inte sugen), ät tills du blir mätt och var inte rädd för att äta (rätt) fett! När man äter mindre mängd kolhydrater behöver man få energi från annat håll och rätt fett mättar och ger bra energi som räcker länge!
För er som inte vill göra en fullständig kostomläggning kan recepten och inläggen nedan fungera som inspiration för nyttigare och ”effektivare” mat någon gång emellanåt. Det är fritt fram att avgöra hur strikt man vill vara, och som jag skrev tidigare är det bästa att prova sig fram efter det som passar ens egna kropp bäst.
Ha så kul i köket!
Gabriella