Köttgryta med Salsiccia

IMG_9679

Nackdelen med trender är att allt blir dyrare. Ta högrev t ex. Innan Pulled Beef gjorde entré i matsfären var det klassat som ett billigt kött som nästan ingen man kände ville köpa.
Högrev är typ kossans skuldra och är en muskeldel som arbetat mycket och därför kräver en längre tillagningstid innan det blir mört. Priset brukade ligga på runt 39 kr per kilo, vilket passade mig utmärkt! Nu när det blivit inne med högrev ligger extrapriset på runt 89 kr per kilo. Inte så roligt då jag alltid brukade köpa det förr men numera får nöja mig med att äta det när jag vill lyxa till det lite. Där har vi samtidigt det positiva med det dyrare priset. När jag unnar mig det så njuter jag desto mer!
Denna gryta är helt underbar. Kött, salsiccia, choklad och rotfrukter i en mustig tomatsås med en massa vin. Just den här gången testade jag Texas Longhorns vin, Charcoal Shiraz. Ett mycket gott vin från Sydafrika, precis som alla viner därifrån brukar vara. Kostar 89 kr.
Resultatet blev matmagi helt enkelt.

Ingredienser:
1-1½ kg högrev skuret i bitar på ca 4*4 cm
360 g (4 st) Salsiccia av hög kvalitet
1 stor gullök
2 stora morötter
1 stor palsternacka
1 liten kålrot (ca 500 g)
6-8 vitlöksklyftor (skalade, hela)
2 st frp (ca 390-400 g st) krossade ekologiska tomater
3 dl rött vin
Salt
Peppar
Ett par rutor mörk choklad
2 st köttbuljongtärningar
3-4 glas vatten (ca 6-8 dl, en smaksak)

Gör så här:
Hacka gullöken.
Tärna kålroten i små tärningar, typ 2*2 cm.
Skiva morötterna och palsternackan i ca 1 cm tjocka skivor.
Ta bort skinnet från korven och skiva köttet i korvslantar.
Skiva högreven i bitar på ca 4*4 cm, om du inte använder färdigskivat kött.
Värm upp en stekpanna tills den är ordentligt het och bryn högreven i kokosfett tills köttet får en fin yta. Glöm inte att salta och peppra. Bäst resultat får du om du steker köttet i omgångar då för mycket kött på en gång kyler ner pannan vilket gör att köttet kokas istället för att brynas.
När du stekt klar köttet häller du över det i en stor gryta eller kastrull.
Stek löken och lägg den sedan tillsammans med högreven.
Häll sedan på vatten, buljongtärningar, tomatkross och vin och släpp ner så många vitlöksklyftor du vill ha i.
Lägg även i den tärnade kålroten då den ofta är så hård att den tål att kokas längre än de övriga grönsakerna och dessutom ger en underbar smak till grytan när den fått koka med länge.
Lägg på ett lock och låt grytan koka upp. Sänk sedan värmen så att den sjuder och det ska den göra i ca 1,5-2 timmar.
Under tiden kan du bryna korvslantarna och sedan lägga dem på en tallrik.
När grytan sjudit i två timmar kan du lägga ner övriga rotsaker samt korvslantarna. Låt sjuda i ytterligare 45 minuter-1 timme.
När det återstår ca 20 minuter bryter du i ett par rutor mörk choklad, vilket ger grytan en mustig smak. Du kan även passa på att smaka av med olika kryddor.
Personligen tycker jag att grytan är väldigt god som den är då alla ingrediensernas olika smaker kommer fram eftersom jag inte kryddar så mycket, men om man vill kan man ju ha i chili, olika örter, andra grönsaker eller använda öl eller whisky istället för vin.

Servera grytan med en god sallad och ett glas vin av samma sort som du använde i grytan. Mums!

IMG_9677