Ghee

ghee
bild lånad av zestysouthindiankitchen.com

 

Ghee är skirat smör som framställs genom att smöret smälts och vätskan kokar bort. Därefter kan man skumma bort mjölkproteinet och får då kvar 100 % fett.
Ghee används traditionellt i indisk matlagning men också inom paleolitisk kosthållning. Jag postar detta inlägg som en förberedelse inför Whole30 då jag förmodligen då och då kommer använda mig av det.

Smält smör
Ta ett helt paket smör, d.v.s. rent, äkta smör och inte margarin, helst osaltat, men det fungerar även med det vanliga lättsaltade. Smält det långsamt i en kastrull på låg värme.

Sjud
När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Titta till det då och då, men undvik att röra om, meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.

Svalna
Efter en timme ser man att en vit, mjölkig massa har separerats från smörfettet, och ett skum har lagt sig på ytan. Rör inte detta, utan låt det svalna ca en kvart.

Skumma
När det svalnat lite har den vita mjölkiga massan sjunkit till botten, och ett lager skum lagts sig på ytan. Skumma av ytan så den blir helt blank.

Filtrera
Nu är det dags att filtrera bort bottensatsen. Häll genom filterpapper eller filtertyg, t ex en sil och ett kaffefilter. Blir filtret så igenslammat att det tar stopp helt kan man behöva byta det någon gång, och om det tar så lång till att smöret börjar tjockna kan man värma på det lite emellanåt. När man är färdig ska oljan vara helt klar och har en vacker gyllengul färg.

Förvara
Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåpet, där den säkert håller minst ett halvår. Den stelar i kylen och blir då lite ljusare i färgen, men får tillbaka sin vackert guldgula färg vid användning.

 

Recept från http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php.