Vitlök – naturens egen medicin

Vitlök

Vitlöken är en av våra allra näringsrikaste grönsaker och innehåller flera substanser med medicinska effekter. Den innehåller bland annat vitamin A, B och C och en del olika svavelföreningar.

Många studier visar på att vitlöken hjälper mot mer än vanlig förkylning! Till exempel har man sett att den sänker fettvärdena (triglycerider och kolesterol) hos patienter med förhöjda blodfetter, den minskar blodtrycket hos patienter med högt blodtryck och gör att man tål smärta bättre (oumbärligt vid hård träning)!
Den anses dessutom förebygga olika typer av cancer!

Vitlöken håller ådrorna rena från plack, den stimulerar lever, galla och matsmältning, den är antimikrobiell och tar alltså kål på både bakterier och virus och den är svettdrivande. Den är bra mot svamp och hjälper till att driva ut tungmetaller som t ex kvicksilver och toxiner av olika slag.

Under senare tid har forskare funnit bevis som pekar på att vitlök också kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns också flera studier, framförallt från Tyskland och Ryssland, som visar att vitlök kan bromsa ateroskleros (åderförkalkning).

Vitlöken fungerar dessutom som en antioxidant. Antioxidanter neutraliserar så kallade fria radikaler, det vill säga molekyler som bildas under ämnesomsättningen och som kan skada DNA och leda till kroniska sjukdomar, inte minst på hjärtat.

Tänk på detta nästa gång någon beklagar sig över din härligt vitlöksdoftande andedräkt!

När man tränar utsätter man kroppen för stress och bryter ner muskler. Det är inte ovanligt att man åker på en dunderförkylning, precis när man kommit igång som bäst.
Boosta din kropp med god, näringsrik mat så ska du se att förkylningarna snart kommer vara ett minne blott!