Kosttillskott

Jag anser att man klarar sig långt på att äta ordenligt med vällagad och näringsrik mat. Två kosttillskott jag däremot själv använder är Omega-3 och D-vitamin. Dessa två ämnen kan vara svåra att få i sig i tillräcklig mängd men är superviktiga för allt möjligt! Nedan kommer en kort sammanfattning om dessa ämnen.

D-vitamin:
D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

D-vitamin är helt nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig Kalcium. För att motverka benskörhet räcker det alltså inte bara att få i sig kalcium utan man måste dessutom få i sig tillräckligt med D-vitamin.
Flera studier har dessutom visat på att D-vitamin ger kroppen ett bättre skydd mot cancer, positiv inverkan mot depressioner, bättre immunförsvar, minskad bukfetma och även förbättrade prestationer bland idrottsmän.

Man kan få i sig D-vitamin via solen under sommaren eller genom att äta D-vitaminrik kost.
På våra nordliga breddgrader bildas tyvärr inget D-vitamin i huden mellan oktober och april då solen står för lågt på himlen. Energin i solstrålarna är helt enkelt för svaga för att något ska hända, oavsett var i Sverige man befinner sig.  Under den mörka årstiden är det därför extra viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via maten och/eller kosttillskott.

Eftersom D-vitamin är en fettlöslig vitamin,  bör man ta den i samband med något fettrikt livsmedel, eller i kapslar som redan innehåller olja.

Hemma hos oss äter vi D3 från Pure Pharma.
PurePharma D3 innehåller 2500 IE (62,5 µg, 625% RDI*) D3-vitamin per kapsel.  Kapslarna innehåller kokosolja för att säkerställa maximal absorption.
Ofta står det på paket med D-vitamin att den rekommenderade doseringen är 1 tablett om dagen, men nya forskningsrön visar att D-vitamin är näst intill ofarligt att överdosera och att alla kända rapporterade fall av överdosering har tagit minst 30 000 IE dagligen! En dosering på 2000-5000 IE per dag verkar vara den nya rekommenderade dosen bland forskare för bäst effekt.
D3

Omega-3:
Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas Omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa.
Det finns olika sorters Omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas.

Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar genom sänkning av blodfetter och blodtryck, förbättrar blodcirkulationen, förbättrar hjärnans kapacitet, ökar produktionen av Serotonin (lindrar depressioner) och bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl!

 Omega 3-fetter har minst två viktiga effekter i kroppen:
Tillsammans med Omega 6-fetterna påverkar de nivån av inflammation i kroppen och de är en av byggstenarna till cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Särskilt mycket Omega-3 går åt till att bygga upp alla hjärnans celler.

Omega-3 av högsta kvalitet (EPA och DHA) finns främst i fet fisk.

Omega-3 av lägre kvalitet (ALA) kommer från växter. Vi får i oss det från exempelvis linfrö- eller rapsolja samt från gröna bladväxter. Men kroppen omvandlar endast en liten andel av dessa kortare fettsyror till de viktiga EPA och DHA. Det betyder att vegetabiliskt Omega 3-fett är av mer begränsat värde för din kropp och hälsa.

Varför behöver man bry sig om Omega-3? Är det inte bara att äta blandad mat, lite av varje, och räkna med att allt ordnar sig?

Omega-6 bildas i frön och nötter. Spannmål (mjöl, bröd, pasta) kommer från frön. Äter vi sådan mat får vi i oss Omega-6.

Omega-3-fett kan i kroppen bli till ämnen som dämpar inflammation.

Omega-6-fett kan på liknande sätt öka inflammation.

När det gäller inflammation är lagom bäst. Kroppen använder inflammation vid skador och sjukdomar för att snabba på läkning. Men drar inflammation igång i onödan kan den ställa till skada. Man har räknat ut att genomsnittssvenskens dagliga intag av Omega-6 är upp emot 20 gånger högre än intaget av Omega-3.
Om ens intag av Omega-6 är större än intaget av Omega-3 löper man alltså ökad risk för inflammationer i kroppen. Väl värt att tänka på, framförallt om du idrottar!

Mat som innehåller växtoljor (t ex Raps), margariner och industrimat (hel- och halvfabrikat) innehåller ofta höga mängder Omega-6. Om man vill förbättra balansen mellan Omega-6 och Omega-3 bör man sluta äta sådan mat samt antingen öka sin fiskkonsumtion eller äta kosttillskott.

O3

Något som kan vara bra att känna till är att odlad fet fisk inte automatiskt innehåller Omega-3, om inte dessa fiskar fått det via sin föda. Detta bör man kolla upp om man köper sådan fisk!

Huvuddelen av informationen på den här sidan har jag fått från Andreas Eenfeldt som driver hemsidan Kostdoktorn.se
För mer information, kolla in hans sida!