Förberedelser Whole30

images21

Hoppas ni har haft en riktigt bra jul och firat in det nya året ordentligt!
Ja då är det snart dags! Jag ser fram emot det!
Nyckeln till att lyckas med sin Whole30 tror jag ligger i att vara förberedd och/eller att hålla det enkelt.
Om man kan äta kokta ägg rakt upp och ner så är ju t ex varken frukost eller mat före/efter träningen något problem. Om man inte heller har något emot att äta samma mat varje dag så är det ju lugnt! Bara att trycka ner en burk makrill i tomatsås så är det klart.
Tyvärr då så är jag inte sådan. Jag önskar att jag kunde äta kokta ägg som de är för då hade livet varit enklare men det funkar bara inte för mig. Det måste vara gott, varierat och vackert. Det ska lukta gott och vara näringsrikt. Därför måste jag planera. Jag har tidsbrist men har investerat i en matberedare så förhoppningsvis sparar jag lite tid! Jag tycker dock att tiden man lägger ner på att äta ren, riktig mat är värd uppoffringen. Belöningen är trots allt enorm.

images16

Jag har också investerat i två kokböcker; ”Paleo : naturlig mat & livsstil” av Åsa Söderberg och ”The Paleo Kitchen – Finding Primal Joy in Modern Cooking” av George Bryant och Juli Bauer (som för övrigt driver en rolig och fantastisk blogg, paleomg.com, med massor av recept. Snygg är hon med även om det inte alls hör hit haha) ifall  inspirationen tryter. Allt är så klart inte Whole30 men det går att hitta en hel del gott som funkar!

hämtaåsa hämtajuli

En bra sak att ha i kylen är färdiglagad köttfärs i olika former. Tacofärs i en skål är bra att ha till omeletter, äggmuffins, en tacosallad mm. En skiva köttfärslimpa kan fungera som bröd om man vill ha en macka på morgonen. Biffar är bra som mellanmål eller efter träningen.
Kycklingklubbor är också bra att ha i kylen som snabbmat.

hämtakyckling
bild lånad från kryddburken.se

Ägg, ett lager hemmagjord majonnäs, kryddor och tonfisk kommer man långt på och mättar länge.
Se till att ligga steget före med matplanering och inköp och se till att avsätta tid för matlagningen i god tid. Det är ingen höjdare att vänta tills man är vrålhungrig. Går det att tänka på annat än kolhydrater och skräpmat i de lägena? Rensa skåpen hemma och se till att där inte finns något som inte är tillåtet under din Whole30.
Ska bli intressant att se om jag kommer hålla mig till min menyplanering och om det kommer ge några fördelar att planera maten. Jag har annars alltid både handlat och lagat mat på impuls.

images86

Den verkliga utmaningen tror jag kan vara utekvällar eller att bli bortbjuden hem till någon.

Utekvällar är svårast då det är omöjligt att veta vad maten har för ingredienser, om du inte äter en sallad då, men hur kul är det? Dessutom blir det tråkigt med drycken då det i stort sett bara är vatten som är godkänt… Lösningen skulle kunna vara att du äter hemma först, ordentligt så du inte faller för frestelsen att smaka på andras mat. När det gäller dryck har jag ingen lösning. Bit ihop.

Om du blir bortbjuden kan du alltid ta med dig egen mat.

Detta är ju tråkigt såklart, men det rör sig om 30 dagar av ditt liv. Det fixar du!

hämtadryck
Jag kommer  att skriva veckovisa utvärderingar av maten, hur jag upplevt veckan, vad som var bra och dåligt, lätt och jobbigt. Det är bra med utvärderingar tycker jag, så man kan förbättra upplägget inför kommande vecka.

Om du normalt snusar eller röker och ska göra en whole30, snälla försök att inte ha ihjäl någon! Det kan vara riktigt tufft att sluta med socker och tobak på samma gång så försök vara förberedd och hitta områden där du kan kanalisera ut abstinensen och den nervösa energin. Träning sägs vara utmärkt i dessa lägen! Håll ut! Det blir lättare för varje dag!

Lycka till! Hör gärna av er om ni undrar något eller vill tipsa om något, har recept eller annat som kan vara till nytta för andra! Om någon har bra tips på hur man genomför ett tufft maratonterränglopp samtidigt som man genomgår en Whole30 vore det kanon. Jag tänker framförallt på vad man kan ha med sig att äta under loppet. Finns det något bra eller är det att äta en rejäl måltid innan samt öka sitt fettintag som gäller?

Se förresten Melissa och Dallas Hartwig när de pratar Whole30 hos Dr Oz här; http://www.doctoroz.com/episode/eat-clean-whole30-elimination-plan

Ha det gött!