Allt-i-ett-låda

IMG_9239

Inget vidare sexigt namn men rätten i sig är oerhört sexig! Detta blev så himla gott att jag var tvungen att ta om fast jag egentligen var mätt, något jag väldigt sällan gör.
Såsen blir kryddig, krämig och smakrik och gifter sig fantastiskt med sötpotatisen. Mums!
Sötpotatis är en fantastisk produkt, som trots sitt namn inte är en potatis, utan en ört. Den är fullproppad med vitaminer, karoten och mineraler och går att använda i både matlagning och bakning!

Ingredienser:
1 kg köttfärs
3 stora sötpotatisar
1 gul lök
Chilipulver
Spiskummin
Vitpeppar
Starkt paprikapulver
Salt
Vitlökspulver
Cayennepeppar
500 g Kokosmjölk
400 g krossade tomater
Riven ost (valfritt)
Kokosfett till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka gullöken.
Bryn färsen och löken i en stekpanna.
Under tiden kan du skala och skiva sötpotatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Ju tunnare skivor, desto snabbare tillagningstid, men alla skivor bör vara ungefär lika tjocka.
Krydda och salta köttfärsen och löken. Jag har inte skrivit ut någon mängd eftersom jag dels inte mätte upp kryddorna, och dels för att smaken är som baken. Min rätt blev ganska stark. Uppskattningsvis hade jag i 1-2 tsk chilipulver, 1 tsk cayennepeppar, 2 tsk spiskummin, 1 tsk starkt paprikapulver, 1 tsk vitpeppar och 1-2 tsk salt. Prova dig fram försiktigt och glöm inte smaka av under tiden du lagar mat! Hettan brukar bli mer framträdande allteftersom såsen kokar.
Efter att du har kryddat färsen och rört om ordentligt häller du på de krossade tomaterna och kokosmjölken. Lått puttra några minuter.
Smörj under tiden in botten på en ugnssäker form med kokosfett.
Lägg ett lager med sötpotatisskivor i botten, salta, lägg på ett lager köttfärssås och sedan lite riven ost om du äter det.
Upprepa proceduren tills allt är slut och avsluta med sås och riven ost.
Ställ in formen i mitten på ugnen och gratienera i ca 20 minuter, eller tills sötpotatisen är mjuk.
Servera med en sallad och NJUUUUUT!!

IMG_9229